Тасос

Добре познат сред българите, предлагащ прекрасни условия за пълноценна почивка, остров Тасос е невиждано райско кътче. Не може да не се влюбите в приказните му плажове, както и да не се насладите на безкрайните кулинарни изкушения. Остров Тасос е непълно достъпна туристическа дестинация в северната част на Егейско море, Гърция, на около 40 км. от Кавала. Той е посещаван от туристи от цял свят, особено един от най-интригуващите му градове – Лименас на гръцки (или Тасос, както е по-познат в България). Там животът пулсира от сутрин до вечер, създавайки неповторима обстановка. Постоянното население на острова, който заема площ от 20 на 20 км, не надхвърля 13 500 жители, а повечето селца и градчета са с население от 100 до 300 души.

Като цяло Тасос очарова туристите като едно спокойно място, където няма никакви строежи и може да се отдадете на неповторим релакс. Възможностите за средиземноморска ваканция са безкрайни и има места, където отсядате с минимални разходи. Например, може да наемете една от многото малки къщи или семейни вили, с капацитет от около 5 човека на страхотната цена от 30-40 евро на вечер. Условията са конкурентни и не е случайно, че островът привлича многобройни търсачи на приятни емоции.

Много българи предпочитат да пътуват със собствен транспорт като пътят е удобен, но помнете, че на място също може да наемете кола и да разгледате целия остров. Разстоянието от София до Кавала е около 315 км, а до Тасос – 7 км с ферибот от заливчето на Керамоти (еднопосочна такса за автомобил и 2 възрастни – 24 евро, но се информирайте предварително за евентуални промени). За да не чакате цял ден и да се наложи да преспивате на континента, не забравяйте да се информирате и за национални празници, разписание и не на последно място – стачки, които съвсем не са рядкост.

Кога? Началото на сезона, месец май, е доста приятно да посетите острова. По това време водата е подходяща за къпане, около 25 градуса. Септември също е удачно за пътуване до Тасос, като тогава и въздухът не е много горещ. Иначе през юли и август температурите стигат и до 45 градуса. Някои от плажовете са с приятен ситен пясък и камъчета. Повечето са с едър пясък и чакъл. Лятото по тях има малки морски таралежи, но и това не може да лиши острова от прекрасното му очарование.

Не пропускайте да идете на плажа на Макриамос, да посетите църквата в Панагия, пристанище Лименас, манастира „Свети Архангел Михаил”, плажовете на Металия и Алики. Всъщност, където и да сте в Тасос, винаги сте не повече от 10 км от някой страхотен плаж или лагуна (в южната част на острова).

Може да си намерите и хотелчета с басейн, така че да не ходите до морето, но ви препоръчваме да направите една обиколка на острова и да се насладите на многобройните райски кътчета. Да не говорим за кръчмите, които са поразителни, а храната е чудна – винаги прясна риба и морски дарове. Обслужването е по гръцки гостоприемно, а цените са поносими.

Най-важното предимство на Тасос е, че е едно невероятно спокойно, чисто и подредено местенце, в което има и девствена природа и възможност за пълноценен отдих. И преди всичко – на някакви си 350 км. от София.