Санторини – приказка от вулкана

Родени от древен вулкан, островите в гръцкия архипелаг Санторини (гр. Тира) са уникална смесица от красота и средиземноморска атмосфера. Санторини е най-уникалният гръцки остров, свързан с много романтика, древна история и носталгия.

Санторини е приятна комбинация от традиционен гръцки стил, модерен дизайн и цикладска архитекрута. Из целия остров има голям избор от различни категории хотели – от най-евтините до най-скъпите. Във всяка пряка има страхотни таверни, барове, и дискотеки, където може да се забалявате по цяла нощ. Същевременно, нощният живот не пречи на спокойствието и тишината на почиващите.

Но най-смайващото нещо в Санторини са прекрасните му плажове и кристално Егейско море наоколо. Не пропускайте широките плажове с характерните бяло-сини къщи и църкви. Уникалните Периса, Камари (със своя плаж с черен пясък) и Акротири ще събудят най-приятни емоции във вас – плажовете им като Белият, Червеният плаж и Плажът на влюбените са предпочитани места за туристи от цял свят. В северозападната страна на най-големия остров прекрасната гледка от калдерата ще ви разкрие невероятна гледка и хилядолетен релеф.

Най-големият град Тира (Фира) предлага незабравим пейзаж. Най-страхотните залези могат да се видят на Иа, или поне всеки местен ще ви каже така. Това е едно от най-магическите места и всички казват, че е най-добре да сте там по пълнолуние, когато Иа ще ви разкрие магическата си прелест.

Санторини е само на 30 минути приятен полет от Атина. Кацете в Есперас, също едно твърде приятно място с десетки таверни и ресторантчета. Ако имате само 3-4 дни, задължително направете т.нар. „вулканен тур“ – тогава си сложете удобни обувки, защото има доста катерене и не по-малко прах. Ако изберете водна разходка, задължително се запишете на организирана екскурзия, за да се запознаете с невероятно интересната история на региона, предопределена от изригването на един супер вулкан.

Друго приятно забавление са горещите минерални извори. В близост до изворите са приятните таверни в Тирася. Местната бира Митос, е хем на разумна цена, хем със страхотен вкус. Има доста магазинчета и спокойно може да пуснете децата си да се разхождат наоколо.

Ако наемете кола, може да разгледате доста от острова, но имайте предвид, че уличките са тесни и криволичещи, което може да ви изнерви, ако не обичате такова каране, или пък, ако ви става лошо по завоите.

Периса също не е за изпускане. Ако разполагате с още ден, може да отскочите и до остров Наксос – интересна комбинация от модерна плажна атмосфера и древни останки.

Санторини не може просто да се опише. Вземете си отпуск и се качвайте на самолета за Атина. Тира ще ви очарова и ще остави незабравими спомени за цял живот.