Корфу – островът на нимфите

Остров Корфу се намира в северозападната част на Гърция, само на няколко километра от бреговете на Албания. Той е един от многото гръцки острови в Йонийско море и е сред най-известните туристически дестинации в Гърция. Разпростира се на територия от около 600 кв.км., като в най-дългата си част достига до около 65 км. Островът се намира на 650 км от София, което го прави удобен за почивка с личен транспорт (Ако решите да пътувате така, предвидете и такса за ферибот, като е добре да се информирате за разписание, стачки и национални празници). Или може да пътувате със самолет до Солун и оттам още 350 км.

Главният му град Керкира е център на древна йонийска култура, както и средище на студенти заради Йонийския университет, който се намира тук. Бурното наследство на острова е видимо във всички замъци на територията му – свидетелства за векове на битки и превратности. Два от тези замъци обграждат столицата, като с това Керкира е уникална в Гърция. Не е случайно, че старият град на Керкира е включен в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО.

Корфу има мек средиземноморски климат и отлични плажове. Със своите 2 милиона маслинови дръвчета, той е един от най-зелените гръцки острови, което го прави неустоим за туристи и през горещите летни месеци. Ако търсите тихи плажове, тогава за вас са белите Ермонес (на западния бряг), сравнително непопулярния Авлаки, Керасия и Св. Спиридон (на източния бряг) и малкия залив близо до Рода – Агнос, на северния бряг на острова. На западния бряг е и известният плаж Св. Георги – един от най-дългите плажове на острова, известен с финия си пясък. Ако непременно търсите плаж с пясък, може да плажувате на Глифада и Сидари като в близост има достатъчно хотели, апартаменти, таверни и барове. Не позволявайте на комарите да развалят почивката ви – подсигурете се с необходимите мазила за прогонване на комари и ще прекарате чудесно.

Но Корфу предлага много повече от почивка на море. Ако решите да останете поне за седмица, много вероятно е да решите да разгледате историческите забележителности. И щом не сте на някой от прекрасните плажове или на басейна в хотела, вижте тези предложения:

Градът е лабиринт от тесни улички всред крепост от XVI век. В него личат следи от френско, венецианско и британско влияние. Не може да пропуснете един от най-големите площади на Балканите – площад „Спианада“. В архитектурния ансамбъл „Листон“, незабравимо кътче, копие на парижката улица “Риволи”, има много китни кафенета в същия стил като тези в Париж, както и десетки магазинчета за злато, кулинарни изкушения като див мед, смокинови кексчета, ликьор от див портокал, както и местната ръчно плетена дантела.

Точно зад Листон се намира църквата на патрона на острова – Св. Спиридон. Църквата е доста впечатляваща и си струва да я посетите. Но не забравяйте да сте подходящо облечени, защото вътре не пускат по плажно облекло. Не пропускайте да се удивите и от уникалната архитектура на Стария форт, строен на изкуствен остров между VI и XIX век. През лятото, по-добре посетете форта през нощта, като така ще може да се насладите и на нощните представления „звук и светлина“. Друго важно място е Дворецът „Св. Михаил и Св. Геогри“, изграден с камъни, донесени от остров Малта, построен от британците и използван като официална резиденция на британските губернатори тук.

Извън столицата, разбира се идете до Палеокастрица – залив, образуван от шест малки заливчета и фиорди със страхотни плажове, хотели и таверни. А на хълма над него се въздига манастирът “Пигис” с магнетичната си атмосфера.

Според местните, най-доброто време да посетите Корфу е през лятото. Ако пък искате да видите как гърците посрещат Великден, по-скоро изберете пролетта, но имайте предвид, че тогава Корфу е препълнен и трябва да планирате почивката си от рано. А ако решите да избягате от студените зимни месеци в България, след почивка в Корфу през декември може да се приберете и с тен.

Когато и да решите да го посетите, Островът на нимфите има с какво да ви очарова.