Алибаба Груп GT-EN-BG

Alibaba Group Holding Limited, известна още като Alibaba Group и Alibaba.com, е китайска мултинационална технологична компания, специализирана в електронната търговия, търговията на дребно, интернет и технологиите. Основана на 28 юни 1999 г. в Хангджоу, Zhejiang, компанията предоставя услуги за продажби от потребител към потребител (C2C), бизнес към потребител (B2C) и бизнес към бизнес (B2B) чрез уеб портали, както и електронни платежни услуги, търсачки за пазаруване и облачни изчислителни услуги. Той притежава и управлява разнообразно портфолио от компании по целия свят в множество бизнес сектори.
На 19 септември 2014 г. първоначалното публично предлагане (IPO) на Alibaba на Нюйоркската фондова борса събра 25 милиарда щатски долара, което даде на компанията пазарна стойност от 231 милиарда щатски долара и до този момент най-голямото IPO в световната история. Тя е една от 10-те най-ценни корпорации и е обявена за 31-вата най-голяма публична компания в света в списъка на Forbes Global 2000 2020. През януари 2018 г. Alibaba стана втората азиатска компания, която надмина границата от 500 милиарда долара, след конкурента си Tencent. От 2020 г. Alibaba има шестата най-висока оценка на марката в световен мащаб.
Alibaba е един от най-големите световни търговци на дребно и компании за електронна търговия. През 2020 г. тя също беше оценена като петата по големина компания за изкуствен интелект. Освен това е една от най-големите фирми за рисков капитал и една от най-големите инвестиционни корпорации в света. Компанията е домакин на най-големите B2B (Alibaba.com), C2C (Taobao) и B2C (Tmall) пазари в света. Той се разраства в медийната индустрия, като приходите нарастват с три процентни пункта година след година. Той също така постави рекорд в изданието на Деня на сингъла в Китай през 2018 г., най-големият ден за онлайн и офлайн пазаруване в света.

GT-EN-BG