Алибаба Груп DL-EN-RU-BG

Alibaba Group Holding Limited, известна още като Alibaba Group и Alibaba.com, е китайска мултинационална технологична компания, специализирана в електронната търговия, търговията на дребно, интернет и технологиите. Компанията е основана на 28 юни 1999 г. в Ханджоу, Джъдзян, и предоставя услуги от типа потребител-потребител (C2C), предприемач-бизнес (B2C) и предприемач-бизнес (B2B) чрез уеб портали, както и услуги за електронни плащания, търсачки и изчислителни услуги в облак. Компанията притежава и управлява разнообразен портфейл от компании по целия свят в множество бизнес сектори.
На 19 септември 2014 г. първичното публично предлагане (IPO) на Alibaba на Нюйоркската фондова борса набра 25 млрд. щатски долара, с което пазарната ѝ стойност достигна 231 млрд. щатски долара – най-голямото IPO в световната история до момента. Тя се нарежда сред десетте най-скъпи корпорации и е обявена за 31-вата най-голяма публично търгувана компания в света в списъка на Forbes Global 2000 2020. През януари 2018 г. Alibaba стана втората азиатска компания, която премина границата от 500 млрд. долара след конкурента си Tencent. Към 2020 г. Alibaba е на шесто място в списъка на най-високо оценените световни марки.
Alibaba е една от най-големите компании за търговия на дребно и електронна търговия в света. Освен това през 2020 г. тя ще бъде петата по големина компания за изкуствен интелект. Тя е и една от най-големите компании за рисков капитал и една от най-големите инвестиционни корпорации в света. Тя притежава най-големите в света платформи за търговия B2B (Alibaba.com), C2C (Taobao) и B2C (Tmall). Разширява дейността си в медийната индустрия, чиито приходи са се утроили на годишна база. През 2018 г. тя постави рекорд и в китайския Ден на самотните клиенти – най-големия ден за онлайн и офлайн пазаруване в света.

DL-EN-RU-BG