Алибаба Груп DL-EN-BG

Alibaba Group Holding Limited, известна още като Alibaba Group и Alibaba.com, е китайска мултинационална технологична компания, специализирана в електронната търговия, търговията на дребно, интернет и технологиите. Основана на 28 юни 1999 г. в Ханджоу, Джъдзян, компанията предоставя услуги за продажби между потребители (C2C), между предприятия (B2C) и между предприятия (B2B) чрез уеб портали, както и услуги за електронни плащания, търсачки за пазаруване и услуги за изчисления в облак. Компанията притежава и управлява разнообразен портфейл от компании в цял свят в множество бизнес сектори.
На 19 септември 2014 г. при първичното публично предлагане (IPO) на Alibaba на Нюйоркската фондова борса бяха набрани 25 млрд. щатски долара, което даде на компанията пазарна стойност от 231 млрд. щатски долара и тогава беше най-голямото IPO в световната история. Тя е една от 10-те най-ценни корпорации и е обявена за 31-вата най-голяма публична компания в света в списъка Forbes Global 2000 2020. През януари 2018 г. Alibaba стана втората азиатска компания, която премина границата от 500 млрд. щатски долара оценка, след конкурента си Tencent. Към 2020 г. Alibaba е на шесто място по оценка на световната марка.
Alibaba е една от най-големите компании за търговия на дребно и електронна търговия в света. През 2020 г. тя е оценена и като петата по големина компания за изкуствен интелект. Тя е и една от най-големите фирми за рисков капитал и една от най-големите инвестиционни корпорации в света. Компанията е домакин на най-големите пазари B2B (Alibaba.com), C2C (Taobao) и B2C (Tmall) в света. Тя разширява дейността си в медийната индустрия, като приходите ѝ се увеличават с тройни процентни пунктове всяка година. Тя също така постави рекорд на изданието на китайския Ден на самотните клиенти през 2018 г. – най-големият ден за онлайн и офлайн пазаруване в света.

DL-EN-BG